HACCP: hoe staat het ermee?
Bedrijven die zich bezighouden met het verwerken, bereiden, verpakken en transporteren van voedingsmiddelen moeten verplicht een voedselveiligheidsplan opstellen. Tot voor kort was dit gebaseerd op de Hazards Analysis Critical Control Points (HACCP). Vorig jaar zomer is besloten om het HACCP-certificatieschema per 1 januari 2018 over een periode van drie jaar uit te faseren. Wat betekent dit voor de Nederlandse horeca en voedingsmiddelenindustrie?
Bedrijven blijven de komende jaren verplicht tot het volgen van de officiële HACCP-richtlijnen. Per 1 januari 2021 vervallen alle huidige HACCP-certificaten die zijn uitgegeven vanaf 1 januari 2018. Certificaten die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen verliezen vanaf die datum hun geldigheid. Vanaf 1 januari 2020 worden er geen nieuwe HACCP-certificaten meer verstrekt. Bedrijven moeten overstappen naar een alternatieve norm. Ik bespreek een aantal mogelijkheden:
ISO 22000
ISO 22000 vormt de basis voor een internationaal geaccepteerd ISO-voedselveiligheidscertificaat en is van toepassing op de hele agro-foodketen, inclusief leveranciers aan de voedingsmiddelensector, zoals transport-, schoonmaak- en verpakkingsbedrijven. Vorige maand werd de nieuwe versie van ISO 22000 uitgegeven, aangepast op de moderne uitdagingen waar foodondernemers mee te maken hebben, zoals globalisering van de voedselketen en de toenemende vraag naar duurzame voedselproductie. ISO 22000 combineert volgens bronnen ‘the best of both worlds’. De norm is gebaseerd op HACCP volgens Codex Alimentarius en de managementprincipes volgens ISO 9001.
BRC of IFS schema’s
De BRC (British Retail Consortium) norm beschrijft de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector. Steeds meer Nederlandse retailers eisen van hun toeleveranciers een BRC-certificaat. IFS staat bekend als de Duits/Franse tegenhanger van BRC en ook Italiaanse retailers steunen de norm. Zowel BRC als FSI zijn erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI).
FSSC 22000
FSSC is de eerste wereldwijde standaard voor de voedingsmiddelenindustrie en biedt een kans om internationale harmonisatie te realiseren in de wereld van voedselveiligheidskeurmerken. De standaard is GFSI goedgekeurd en gebaseerd op ISO 22000, de technische specificaties van ISO/TS 22002-1 en Appendix 1A. Bedrijven die reeds aan de ISO 22000-norm voldoen kunnen via een aanvullende audit in aanmerking komen voor het FSSC-certificaat.
Welk alternatief het meest geschikt is verschilt per situatie. Hoe bereid jij je voor op de overstap naar een nieuw voedselveiligheidssysteem?
Bron: https://www.dnvgl.nl/news/wat-zijn-de-alternatieven-voor-een-haccp-certificaat–101849