duurzaam verpakken afvalreductie

Verpakkingsafval: wat moet je ermee?

Bedrijven (én consumenten) hechten steeds meer waarde aan duurzaam verpakken. Eén van de aandachtspunten binnen duurzaam verpakken is het reduceren en zelfs voorkomen van verpakkingsafval. Hiervoor zijn verschillende oplossingen mogelijk. Ik bespreek een aantal (praktijk)voorbeelden.

Minder materiaal

Je kunt de hoeveelheid verpakkingsafval beperken door een slim en efficiënt verpakkingsontwerp. Wist je bijvoorbeeld dat een dikke afvalzak niet per definitie sterker is dan een dunnere variant? Door de receptuur aan te passen kun je met minder materiaal een even sterke of zelfs sterkere afvalzak maken. Een andere manier om materiaal te besparen is het verpakken van zo min mogelijk loze ruimte. Verpakkingen zijn compacter en er is minder of geen opvulmateriaal nodig.

Mono-materiaal

Stimuleer afvalscheiding en recycling door gebruik te maken van mono-materialen. Je zorgt voor een zuivere materiaalstroom, wat het afval scheiden voor consumenten gemakkelijker maakt.

Hergebruik

Geef verpakkingen een tweede leven. Een bekend voorbeeld zijn de herbruikbare shoppers. Retailers worden daarnaast steeds creatiever. Verpakkingen krijgen een tweede leven als beestje (HEMA), smartphone houder (Zappos) of kruk (DIY living). Naast het stimuleren van hergebruik bij consumenten kiezen sommige retailers ervoor om ook zelf hun (verzend)verpakkingen te hergebruiken. Zo kreeg ik laatst een pakket toegestuurd van een bedrijf dat een omdoos voor hondenvoer gebruikte als verzenddoos. De uitleg zie je hieronder:

duurzaam verpakken recycling

Bron: eigen archief

Op zich een prima manier om verpakkingsafval te beperken, maar of de klant echt blij wordt van een verfomfaaide doos is natuurlijk de vraag. Bij online bestellingen is de verzendoos het visitekaartje van je bedrijf. Hoe kom je over? Hierover schreef ik eerder het artikel: Dag kale doos. Daarnaast moet je de functionaliteit van de verzendverpakking niet vergeten. Is de tweedehands verpakking wel geschikt om het kostbare product veilig (lees: zonder schade) te verzenden? En terugkomend op mijn eerdere verhaal over minder materiaalgebruik: In dit geval had een veel kleinere doos volstaan… Het mag duidelijk zijn; duurzaam verpakken is zo eenvoudig nog niet.

Eetbare verpakkingen

Een andere oplossing voor het afvalprobleem wordt gezocht in eetbare verpakkingen. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil. Zo hebben wetenschappers van de Russische Universiteit Samara recent de technologie achter eetbare verpakkingen verbeterd. Het gaat om een eetbare folie gemaakt groenten- en fruitpuree. Terwijl een traditionele folie er ruim vijfhonderd jaar over doet om te vergaan, vergaat de eetbare folie even snel als een appel[1].

Ken jij nog andere (concrete) voorbeelden van duurzaam verpakken in de strijd tegen het afvalprobleem?

Bron: [1] http://www.agf.nl/artikel/176675/Wetenschappers-ontwikkelen-eetbare-verpakking