cateringverpakkingen

Cateringverpakkingen: waar moet je rekening mee houden?

Vorige maand publiceerde Food Inspiration een aantal do’s voor catering. Een verhaal over totaalbeleving, circulair ondernemen en keuzes maken. Bij elk onderdeel speelt de verpakking een belangrijke rol.  

Totaalbeleving

De moderne cateraar is een eventmanager die zorgt voor een totaalbeleving. Het gaat niet alleen om goed eten. Het totale plaatje moet kloppen, waarbij alles perfect op elkaar is afgestemd, de verpakking incluis. De verpakking is een belangrijke sfeermaker en dat gaat verder dan alleen een mooie look. Ook gebruiksgemak is van invloed op de gastbeleving. Handzaam en gemakkelijk eetbaar zijn belangrijke eisen. Stem je verpakkingen af op de wijze van consumptie. Eten de gasten zittend aan tafel of staand uit het vuistje? Er bestaan diverse verpakkingen die staand eten faciliteren. Dat wordt zeker door de gasten gewaardeerd.

Keuzes maken

Dit is eigenlijk bepalend voor de totaalbeleving die je wilt neerzetten. Het is belangrijk dat je je als cateraar durft uit te spreken waar je voor staat. Verpakkingen helpen je om dit verhaal te vertellen. De keuze die je maakt qua kleur en materiaal speelt hierbij een grote rol. Ga je voor 100% natuurlijk, dan kun je niet aankomen met plastic disposables. Kies liever voor natuurlijke alternatieven, gemaakt van bijvoorbeeld karton, hout, bamboe of suikerrietpulp. Zowel karton en suikerrietpulp disposables zijn ook verkrijgbaar in wit. Dat verdient wellicht de voorkeur, afhankelijk van de gelegenheid.

Circulair ondernemen

Natuurlijk kan de cateraar niet achterblijven. Afgelopen zomer presenteerde Rijkswaterstaat haar actieplan voor het circulair maken van de categorie catering. Het plan stuurt aan op het gebruik van recyclebare verpakkingsmaterialen en disposables en zo min mogelijk monoverpakkingen (niet te verwarren met monomaterialen). De verpakkingsbranche werkt hard aan de uitbreiding van het aanbod recyclebare verpakkingen en we zien ook steeds meer initiatieven die zich richten op correcte inzameling.

Smaak op één

Gewoon goed eten staat voorop: vers en alles perfect op smaak. Verpakkingen spelen een cruciale rol bij (het behoud van) voedselkwaliteit. Niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt, maar bijvoorbeeld ook gelet op textuur en smaak. Hoe houd je snacks knapperig, hoe voorkom je smaakvermenging en hoe zorg je ervoor dat vers fruit niet bruin kleurt? Verpakkingen worden ook op dit gebied steeds geavanceerder. Ben jij al bekend met de mogelijkheden? Het loont om je hier eens in te verdiepen.

Hoe serveer jij je gerechten? Houd rekening met de do’s op het gebied van cateringverpakkingen.