kleur op agf-verpakkingen

De ideale verpakkingskleur voor AGF

Kleuren beïnvloeden ons oordeel over de aantrekkelijkheid van producten. En hoe aantrekkelijker we iets vinden, hoe groter de kans dat we het meenemen. Zo beschouwd is kleur op verpakkingen geen ‘mooimakertje’, maar een strategische keuze. De keuze die je maakt verschilt per product, maar is ook contextafhankelijk.

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de invloed van kleur op de aantrekkelijkheid van groenten en fruit. Doel is om de consumptie hiervan te bevorderen. Dit vraagt om een gedragsverandering. De juiste kleur kan consumenten een duwtje in de goede richting geven[1]. Maar bestaat de ideale verpakkingskleur eigenlijk wel?

Contrast

Uit onderzoek van studenten van de Universiteit Delft blijkt dat de ideale achtergrondkleur verschilt per groente[2]. In de meeste gevallen werd de groentesoort tegen een contrasterende achtergrondkleur het beste beoordeeld. Een komkommer werd het meest aantrekkelijk beoordeeld tegen een lichtoranje achtergrond en een aubergine tegen een lichtblauwe achtergrond. Voor gele paprika bleek donkerblauw de beste achtergrondkleur. Uitzondering hierop zijn wortels, die het beste scoren tegen een oranje achtergrond.

Vijf tinten grijs

Onderzoekers van de Brigham Young University in Utah en de Universiteit Delft onderzochten de impact van grijstinten[3]. De onderzoekers hadden eerder vastgesteld dat koele, warme, oranje- en blauwgekleurde achtergronden niet optimaal zijn. Dit klinkt tegenstrijdig met de uitkomsten van het onderzoek dat ik hiervoor bespreek, maar hierbij moet vermeld worden dat hier alleen onderzoek is gedaan naar de invloed van oranje- en blauwtinten. Hier kan dus geen conclusie aan verbonden worden dat deze kleuren an sich niet optimaal zijn. Uit het onderzoek met de grijstinten blijkt dat consumenten groenten met een 90% zwarte achtergrond vaker als aantrekkelijk beschouwden dan producten met een lichtere achtergrond. Producten tegen de donkere achtergrond werden ook als duurder beoordeeld. Hier (over)heerst vermoedelijk de gedachte ‘hoe duurder, hoe beter’?

Zwart lijkt in dit geval dus de meest ideale kleur voor AGF-verpakkingen. Maar hoe legt zwart het af tegen ongebleekt kraft? Het hangt er volgens mij vanaf waar de consument (op dat moment) naar op zoek is. Wil hij appels kopen voor zijn ambachtelijke appeltaart of is hij op zoek naar luxe groentesnacks voor een speciale receptie? Precies! Zo eenduidig en eenvoudig is het niet. Daarom vind ik mijn werk ook zo leuk, de zoektocht naar de ideale verpakking gaat altijd door!

Bronnen:

[1]  https://nagf.nl/gavoorkleurlab
[2] https://www.agf.nl/article/151850/kleur-verpakking-kan-groenten-aantrekkelijker-maken//
[3] https://www.biojournaal.nl/article/9134990/achtergrondkleur-beinvloedt-aantrekkelijkheid-van-groenten/