Een beetje vreemd, maar net zo lekker
Te kromme komkommers, ‘tweebeenwortels’ en misvormde tomaten. In Nederland wordt zo’n vijf tot tien procent van alle groenten en fruit weggegooid, vanwege een ‘afwijkende’ look. Wanneer AGF-producten de ‘schoonheidstest’ niet doorstaan, belanden zij in veel gevallen bij het afval. Verspilling ten top.
Dat moet en kán anders. Vanuit die gedachte ontstond in 2012 Kromkommer. Onder het motto ‘krom is het nieuwe recht’ proberen de initiatiefnemers op verschillende manieren te voorkomen dat gekke groenten op de afvalhoop belanden. Zo geven zij cosmetisch afgekeurde groenten een tweede kans in de vorm van soep. Eind 2014 presenteerde supermarktketen Albert Heijn de zogenaamde ‘buitenbeentjes’. Klanten konden via de website afgekeurde groente- en fruitpakketten bestellen. In navolging van de Kromkommer soepen zien we ‘OverLekker’ soepen en sauzen, ontstaan uit een samenwerking tussen supermarktketen PLUS en Hutten Catering. PLUS levert de reststromen tomaten en uien uit haar winkels en Hutten zorgt voor de verwerking hiervan. Dit voorjaar lanceerde ook Jumbo vier soepvarianten, gemaakt van afgekeurde groenten.
Get the look!
Natuurlijk gaat mijn aandacht direct uit naar de verpakking. Wat meteen opvalt is het feit dat de soepverpakkingen erg veel op elkaar lijken. Zowel Kromkommer, PLUS en Jumbo kiezen voor een transparante soepzak, in combinatie met een kartonnen sleeve. De bedrukking vertoont eveneens veel overeenkomsten. Recent schreef ik een uitgebreid artikel over soepverpakkingen. De keuze voor een transparante soepzak past uitstekend bij de huidige trend. Consumenten wensen openheid en eerlijkheid als het om eten gaat. Door te kiezen voor een transparante verpakking geef je letterlijk iets prijs van de inhoud.
Dat past toch niet?
Nu is soep als product niet nieuw en zo beschouwd vormt de verpakking niet direct een uitdaging. Maar hoe zit dat met het verpakken van kromme komkommers, vervormde wortels en tweelingtomaten? En dan met name gelet op maximale bescherming tijdens opslag en transport?
Afwijkende groenten vragen om dito verpakkingsoplossingen. In veel gevallen zal de ‘standaard’ oplossing niet volstaan. Zo bestaan er voor komkommers speciale tussenvellen, die de komkommers optimaal beschermen tijdens transport. De kromme varianten passen hier niet in. Daarnaast passen er waarschijnlijk minder eenheden in de (standaard) verpakking. Rechte vormen verpakken nu eenmaal ‘efficiënter’ dan kromme vormen. Aan verpakkingsexperts de taak, om na te denken over nieuwe (te) gekke oplossingen, voor het veilig vervoeren van gekke groenten en fruit.