Frankrijk verbiedt plastic bekertjes, borden en bestek

Frankrijk verbiedt plastic bekertjes, borden en bestek

Na de plastic tasjes zijn de plastic disposables aan de beurt. Vanaf 2020 zijn plastic bekertjes, borden en bestek verboden in Frankrijk. Hiervoor heeft de Franse overheid een nieuwe wet aangenomen. Er mogen alleen nog maar biologisch afbreekbare materialen worden gebruikt. Is dit de oplossing voor de plastic soep?

Circulaire economie

Jaarlijks gooien Fransen 4,73 miljard plastic bekertjes weg. Nog geen 1 procent hiervan wordt gerecycled.[1] Met het verbod wil de Franse overheid een circulaire economie stimuleren, waarin afval wordt beperkt en grondstoffen (zo lang mogelijk) worden hergebruikt. Alleen biologisch afbreekbare materialen zijn vanaf 2020 toegestaan. Maar in hoeverre is er daadwerkelijk sprake van een ecologische meerwaarde?

De milieuvriendelijke verpakking bestaat niet

Je kunt niet stellen dat een bekertje, gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, altijd ‘beter’ is voor het milieu. De milieuvriendelijke verpakking bestaat niet. Er moet altijd gekeken worden naar de totale levenscyclus van de verpakking, van productie tot afvalverwerking. Biologisch afbreekbaar klinkt natuurlijk goed in relatie tot het verminderen van afval, maar hoe zit het met het productieproces? Waar worden biologische kunststoffen van gemaakt? Hoeveel materiaal is er eigenlijk nodig om een bekertje te maken van dezelfde kwaliteit als bij traditionele plastics? Het gaat om een overall view. Heeft Hollande dit op voorhand laten onderzoeken? Ik ben benieuwd naar het bewijs.

Zinvol composteren

Een circulaire economie vraagt om slim recyclen en zinvol composteren. Het heeft geen nut om materialen, die geen nutritionele waarde hebben, in de compostbak te gooien. Composteren is niets anders dan het op natuurlijke wijze produceren van meststoffen. Hiervoor zijn mineralen en organische voedingsstoffen nodig, die niet in bioplastics aanwezig zijn. Hier is men in Portland Oregon (USA) ook al achter[2] . Sinds 2015 is het hier voor zakelijke gebruikers verboden om non-food items, zoals composteerbare disposables, in de gft-container te deponeren.

Eamonn Bates, secretaris-generaal van de sectororganisatie Pack2Go, voorziet in dit kader nog een ander probleem. Hij is bang dat het verbod de afvalproblemen juist erger maakt, doordat consumenten denken dat het ‘okay’ is om de verpakking in de natuur achter te laten. Biologisch afbreekbare kunststoffen degraderen alleen onder specifieke omstandigheden.  De omstandigheden op straat zijn verre van ideaal, waardoor het ‘milieuvriendelijke’ bekertje nog jarenlang rondslingert.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Bronnen:

[1] www.rtlnieuws.nl/buitenland/frankrijk-doet-plastic-bekertjes-borden-en-bestek-in-de-ban
[2] http://wmnorthwest.com/portland/commercial.html