verpakkingen en voedselverspilling

Verpakkingen en voedselverspilling

Volgens het Voedingscentrum belandt 14% van onze boodschappen onnodig in de vuilnisbak. Je kunt verspilling voorkomen, door voedingsmiddelen zorgvuldig te bewaren en door niet te veel te kopen. In beide gevallen spelen verpakkingen een belangrijke rol.

Bewaren

Er zijn verschillende voorbeelden van verpakkingen, waarmee producten langer vers en houdbaar blijven. Het verpakken van voeding is maatwerk. Groenten en fruit stellen andere eisen aan de verpakking dan bijvoorbeeld vers vlees. Alles draait om de juiste atmosfeer in de verpakking, waardoor de voedingsmiddelen optimaal behouden blijven.

Technieken

Er bestaan verschillende verpakkingstechnieken om de houdbaarheid van verse producten te verlengen. Zo blijft vlees veel langer goed, als je het vacuüm verpakt.  Een andere optie is Modified Atmosphere Packaging (MAP), ofwel: verpakken onder een beschermde atmosfeer. Hierbij wordt eerst de aanwezige lucht verwijderd, waarna een gasmengsel wordt toegevoegd. De samenstelling van dit mengsel is afhankelijk van het verpakte product. Het gasmengel gaat de groei van micro-organismen (en dus schadelijke bacteriën) en oxidatie tegen. Hierdoor blijft het product langer houdbaar.
De MAP techniek kan ook worden gebruikt voor het verpakken van verse groenten en fruit. In dit geval moet de verpakking nog wel kunnen ademen (respiratie). MAP wordt AMAP, waarbij de A staat voor Active. Via een respiratiemeter (PerfoTec) wordt het optimale aantal gaatjes bepaald. De hoeveelheid gaatjes voor een optimale atmosfeer verschilt per product, maar ook andere factoren spelen een rol, waaronder het land van herkomst. Weersomstandigheden en irrigatie zijn namelijk van invloed op de respiratie. Met de juiste perforatie kan de houdbaarheid van verse groenten en fruit worden verlengd.

Kopen

Voedselverspilling wordt tevens veroorzaakt door te grote verpakkingen. Uit onderzoek van GFK in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat 34% van de mensen weleens eten weggooit, omdat er te veel in de verpakking zit.

Leftovers

De oplossing is in dit geval voor de hand liggend: fabrikanten moeten kleinere, hersluitbare (portie)verpakkingen aanbieden. Dit roept wel vragen op met betrekking tot oververpakking. Door het aanbod van kleinere porties, is er in verhouding meer verpakkingsmateriaal nodig. Verschillende bronnen stellen echter, dat de milieu-impact als gevolg van voedselverspilling groter is dan het gebruik van meer verpakkingsmateriaal. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de samenstelling van de verpakking en het verpakte product.

Ken jij specifieke voorbeelden van verpakkingen die een positieve bijdrage leveren aan de strijd tegen voedselverspilling?