Plastic; not so fantastic!

Plastic; not so fantastic!

Steeds minder plastic bolletjes in cosmetica

Wetenschappers maken zich steeds meer zorgen om minuscule plastic deeltjes in verzorgingsproducten. Deze stukjes plastic worden tijdens dagelijkse reinigingsgewoontes door het putje gespoeld en komen in de waterzuiveringssystemen terecht. De deeltjes zijn zo klein dat ze deels de waterzuivering passeren en in wateren terechtkomen. Daar hoort plastic absoluut niet thuis. Ik geef de bezorgde wetenschappers groot gelijk, want de gevolgen zijn schokkend. Lees hier meer over in mijn eerdere blog over dit onderwerp.

skin care micro beads
Gelukkig besloten in 2012 al een aantal ketens in Nederland om te stoppen met het toevoegen van ‘micro beads’ aan verzorgingsproducten. Unilever liet bijvoorbeeld eind 2012 weten dat het wereldwijd stopt met het gebruik van micro beads in verzorgingsproducten. Ook HEMA en Trekpleister hebben inmiddels de daad bij het woord gevoegd. Medio 2013 zijn alle verzorging- en cosmeticaproducten van deze concerns vrij van plastic deeltjes. De Tuinen gaat zelfs nog een stap verder; leveranciers van producten die plastic bevatten worden vanaf 1 juni 2013 geweigerd. Ook Kruidvat maakt haar belofte waar, een compleet plasticvrij assortiment ligt eind 2013 in de schappen. ETOS gaat iets minder snel; pas eind 2013 verwacht de keten de eerste producten zonder micro beads in de winkel aan te kunnen bieden. Nog maar heel recentelijk heeft de Bodyshop, onderdeel van L’Oreal, beterschap beloofd. Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation) zegt hierover het volgende: “Hoewel het al ongelooflijk hoopgevend is, hebben de concerns L’Oréal en Beiersdorf nog geen einddatum genoemd. Dat is jammer, we hopen dat ze dit alsnog snel doen. De laatste die voet bij stuk houden en hardnekkig ons water blijven vervuilen, zijn Procter & Gamble en Johnson en Johnson. We zijn heel benieuwd, wanneer zij eindelijk verstandig worden. Wereldwijd willen consumenten hun tanden niet poetsen met plastic of hun haren ermee wassen.”

Er zijn vandaag de dag zoveel aanbieders dat  ik me kan voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom een tip (helaas alleen voor degenen met een Iphone 3GS of nieuwer of een Ipad 2): de App ‘Warning, plastics inside’. Hiermee kun je het product scannen en zien of het wel of geen micro beads bevat.  Producten die plastic microdeeltjes bevatten krijgen een ‘code rood’. Producten van concerns die hun werkwijze aan het verbeteren zijn, krijgen een oranje status. De code groen heeft natuurlijk geen uitleg nodig. De App biedt de consument een makkelijke manier om een bewuste keuze te maken. Dat is maar goed ook, want van de kreet ‘Life in plastic, it’s fantastic’ ben ik niet bepaald fan! Geldt dat ook voor jou? Of zet dit alles volgens jou geen zoden aan de dijk?