landscape giftig vuil malaria

Giftig afval even dodelijk als malaria

In meer dan dertig landen zijn er stortplaatsen waar een flinke hoeveelheid giftig afval ligt. De giftige stoffen beschadigen de hersenen van bijna 800.000 kinderen. Ook vormt het een ernstig gevaar voor de gezondheid van miljoenen volwassenen in de ontwikkelingslanden. Dit alles blijkt uit nieuw onderzoek.

Al langer is bekend dat giftige en vervuilende stoffen wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziektes zijn, maar dat de invloeden van bepaalde giftige stoffen te vergelijken zijn met de impact van Malaria is wel erg schokkend. Dit feit werd naar buiten gebracht door Kevin Chatham-Stephens, gezondheidsdeskundige aan de Icahn School of Medicine in New York.

kind vuilnisbelt

Onderzoekers troffen tijdens hun studie verhoogde gehaltes lood, chroom en andere chemicaliën aan in de bodem en in het water bij honderden stortplaatsen in India, de Filipijnen en Indonesië. Bij deze stortplaatsen leven zo’n negen miljoen mensen. Door de onderzoekers wordt geschat dat blootstelling aan de chemicaliën leidt tot een totaal van 828.722 ‘verloren jaren’. Dit als gevolg van een slechte gezondheid, handicap of vroege dood. Malaria veroorzaakt 727.000 verloren jaren. De term ‘verloren jaren’ verwijst naar de hoeveelheid gezondheidsverlies bij een groep mensen. Door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt dit ook wel DALY (Disability Adjusted Life Years) genoemd.

Deze feiten zijn kort gezegd schrikbarend te noemen. Voor mij (en naar alle waarschijnlijkheid ook voor een hoop anderen in de westerse wereld) is de verschrikkelijke situatie lastig voor te stellen. Helaas is het niets minder dan de bikkelharde waarheid. Waar wij zoeken naar milieuvriendelijkere verpakkingsalternatieven (wat natuurlijk ook héél erg belangrijk is), is er daar compleet gebrek aan fatsoenlijke afvalverwerking. We staan er bij en kijken ernaar, machteloos. Wat kúnnen we doen?