Pallets and more..
A naar B
Transportverpakkingen worden zo goed als nooit gezien door de consument. Dit maakt ze er niet minder belangrijk om. Het is namelijk de manier om je transport onbeschadigd van A naar B te krijgen. De transportverpakkingen hebben dan ook best wat ontwikkelingen doorgemaakt.
Zelf ben ik in mijn carrière veel bezig geweest met de foliediktereductie. In samenwerking met de producent maar ook met de afnemer zijn we al van 50 micron naar 30 micron terug gegaan. Hiermee wordt al een hoop folie bespaard zonder kwaliteitsverlies. De folie moet nog wel voldoende bescherming bieden. Het is vrij voor de hand liggend maar het moet natuurlijk ook nog toepasbaar zijn!
Transportverpakking
Er is al langere tijd discussie over het hergebruiken van transportverpakkingen. Hergebruik lijkt op het eerste gezicht een ideale milieuvriendelijke manier. Er komt echter meer bij kijken dan het nieuwe product inpakken met de oude verpakking.
De verpakking moet eerst retour via een speciaal logistiek systeem. In sommige gevallen, om te voldoen aan de hoge hygiëne-eisen, moet de verpakking ook grondig worden schoongemaakt. Een voorbeeld hiervan zijn de Europallets. Het retoursysteem is goed geïntegreerd en loopt op rolletjes. Nadeel alleen is dat de pallets van hout zijn gemaakt dus niet schoon te maken. Fabrieken voor vleesverwerking en de farmaceutische industrie accepteren geen houten pallets.
Er is een vervanger, namelijk de plastic pallets. Ze zijn schoon te maken en lichter dan de houten variant, maar er zijn ook nadelen.. Er is nog geen goed retoursysteem en al helemaal geen uniformiteit in de kwaliteit van de pallets. Het volledig integreren van een nieuw systeem, met plastic pallets, zal jaren in beslag nemen.
Hout of plastic
Er zijn genoeg argumenten te geven voor het hergebruiken van transportverpakkingen, maar het is niet waterdicht. Wat is jullie visie op dit onderwerp?