Beach clean up

Het strand aan kant

Zondag 24 maart jl. organiseerden Kunst & Zee, Hart Beach Surfschool en Sea Life de Beach Clean Up 2013 in Scheveningen. Ondanks de bittere kou bundelden tientallen vrijwilligers de krachten  en startten een grootschalige opschoning.

Een fantastisch initiatief, aangezien rondzwervend afval (vooral plastic) zorgt voor enorme problemen in zee en op het strand. Per honderd meter strand liggen gemiddeld zo’n vierhonderd stukken afval, de kans dat deze stukken in zee terecht komen en ernstige schade aan het leven in de wateren aanrichten is groot. Eerder schreef ik hierover in de Oxo degradable blog.

strand afval

Om de schade aan de natuur te beperken hebben alle betrokken partijen alle zeilen bijgezet om zoveel mogelijk afval te verzamelen. Naast Scheveningen werden nog veertien andere Nederlandse stranden opgeschoond, het gezamenlijke resultaat mag er zijn: vierhonderdvijftig vuilniszakken vol!  Na de inzameling werd het afval gesorteerd. In Scheveningen werd van een deel van het afval door kunstenaars een bruinvis gecreëerd; de kleinste walvis in de Noordzee en tevens het symbool van Kunst & Zee.

Niet alleen in Nederland werd er afval verzameld; meerdere landen hebben tussen 21 en 24 maart meegedaan aan de clean up. Zowel langs meren, stranden als rivieren werden de handen flink uit de mouwen gestoken. Surfrider Foundation Europe lanceerde deze achttiende editie van de Ocean Initiatives 2013. Nederland deed dit jaar voor de zesde keer mee, ik hoop dat er nog vele edities volgen. Hoop jij dat ook, of werkt dit volgens jou als een druppel op een gloeiende plaat?