BPA vrij

Regelgeving BPA; helaas nog niet in kannen en kruiken

Het kwam al eerder ter sprake in mijn Oxo degradable blog; Bisphenol A. De meesten kennen het als BPA, maar wat is het nu eigenlijk?

Tachtig jaar geleden werd het gebruikt om de groei van vee te stimuleren. Tegenwoordig wordt het verwerkt in policarbonaat en epoxyhars, stoffen die worden gebruikt bij de productie van  voedingsverpakkingen. Denk hierbij aan plastic flesjes, zuivelpakken, soepblikken, bier- en limonadeblikjes.  Daarnaast vind je het terug in de witte vullingen voor je kiezen, kranteninkt en kassabonnetjes.

Uit 202 van de 217 studies is gebleken dat BPA schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Het verstoort onder andere de hormoonhuishouding met alle gevolgen van dien. Ook hartziekten, kanker, diabetes en problemen met het zenuwstelsel zijn in verband gebracht met BPA. Om meer duidelijkheid te creëren komt het ESFA in het voorjaar van 2013 met nieuwe onderzoeksresultaten. Ook Tros Radar besteedde aandacht aan Bisphenol A, bekijk het fragment hier.

BPA free logo

 

Veel Europese landen ondernemen actie tegen het gebruik van BPA, zo mag het in bijvoorbeeld Denemarken en België niet meer in babyproducten worden verwerkt. Nederland houdt zich aan de Europese wetgeving en verwerkt het daarom niet meer in flesjes voor babyvoeding. Het is dus prima mogelijk verpakkingen te produceren die BPA vrij zijn. Van der Windt heeft zulke kunststof voedingsverpakkingen in het programma; deze zijn zelfs composteerbaar en absoluut vrij van BPA.

Helaas zijn fabrikanten in Nederland niet verplicht om de aanwezigheid van BPA in een verpakking te vermelden, mede hierdoor zijn weinig consumenten op de hoogte van deze mogelijk zeer schadelijke chemicaliën. De fabrikanten hebben dus niet zo’n haast met het produceren van BPA vrije verpakkingen. Wist jij al over BPA en de (mogelijk) schadelijke effecten?