Fris en fruitig festival
Wanneer het woord ‘festival’ valt denk je al gauw aan mooi weer, een enthousiast publiek en uitgelaten sferen. Maar ook drank en vette happen zijn eigenlijk altijd te spotten. Kun je als feestganger eigenlijk wel kiezen voor een gezonder alternatief?
Vandaag de dag wordt maar al te vaak benadrukt hoe belangrijk gezonde voeding is. Maar gezond eten is lang niet altijd even gemakkelijk. We zijn veel weg van huis; druk met van alles en nog wat. Vooral tijdens een dagje uit kom je al snel in de verleiding om te kiezen voor een ongezonde snack; soms omdat je de verleiding niet kan weerstaan, soms omdat er gewoonweg geen alternatief is.
Gelukkig kom je op evenementen steeds vaker stands tegen die bezoekers gezonde alternatieven bieden. Denk aan fruitbars, deze verkopen vers en gedroogd fruit, maar ook groente en sapjes. Bij de verkoop van dergelijke producten is het belangrijk dat er wordt nagedacht over de verpakkingswijze. Het gaat doorgaans om kleine hoeveelheden voeding die de koper graag tijdens het wandelen of feestvieren op eet. De verpakking moet dus compact en handig zijn. Ook gaat het om kort gebruik; het verpakkingsmateriaal eindigt als snel in de afvalbak (zo niet in de natuur); duurzaamheid moet dus hoog in het vaandel staan. Deze aandachtspunten spelen al langer een rol in de retailbranche, denk bijvoorbeeld aan to-go producten die worden aangeboden bij (tank)stations en supermarkten.
Fris en fruitige verpakking
Om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu kunnen organisaties er voor kiezen om geen ‘nieuw’ plastic de wereld in te brengen. Er is namelijk een alternatief: degradeerbaar plastic. Dit ‘bioplastic’ wordt gemaakt van natuurlijke producten, zoals zetmeel van aardappels, maïs en/of van cellulose. Bioplastic is van nature composteerbaar. Daarnaast wordt bij het produceren ook aanzienlijk minder CO2 uitgestoten dan bij normaal plastic. Biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen zijn bij uitstek geschikt voor verpakkingen die tijdelijk worden gebruikt. Dit biedt dus een uitkomst voor groente- en fruitverpakkingen tijdens evenementen!
Ook ID&T, Nederlands grootste festival organisator, is volop bezig met duurzaamheid. De visie luidt: “Organise events that don’t lay waste to the environment, but which contribute to it. The aim is to work on innovative sustainable solutions, contribute to the beauty of a festival location and preserve the environment at the same time.” Hierbij staan vier elementen centraal: ‘resource management’, ‘energy management’, ‘leaving a positive footprint’ en ‘innovation’. De organisatie van een eetgelegenheid móet dus wel ‘groen’ denken en functioneren als het zich wil laten gelden op festivals.
Keuzes keuzes
Waar zou jij voor gaan tijdens het feesten? Een lekkere vette hap, of zou je een verantwoorde fruithap in een handige to-go (én biologisch afbreekbare) verpakking niet aan je voorbij laten gaan?