duurzaam verpakken blik

Een verkeerde blik…

Blik is de meest gerecyclede verpakking en doet qua gezondheid nauwelijks onder voor vers eten, maar dit is bij weinig mensen bekend. En dat terwijl consumenten juist een duidelijke voorkeur hebben voor duurzaam en gezond. Het is tijd voor een nieuwe blik op blik.

Oneindig recyclebaar

Blikverpakkingen zijn het schoolvoorbeeld van de circulaire economie. Blik is namelijk eindeloos recyclebaar. Uit consumentenonderzoek van Bonduelle blijkt dat maar liefst 96% van de blikverpakkingen in ons land worden gerecycled. Met behulp van een magneet kunnen de blikjes uit iedere afvalstroom worden gehaald. In een staalfabriek wordt het blik omgesmolten, waarna het opnieuw kan worden gebruikt. De kwaliteit van het materiaal blijft behouden, waardoor het recyclingproces oneindig kan worden herhaald.
Dit blijkt maar bij 35% van de respondenten bekend. Bovendien blijkt dat slechts 9% lang houdbare groenten in blik koopt, omdat blik recyclebaar is, terwijl 59% een duurzame verpakking belangrijk vindt.

Voedselverspilling

Blik is ook duurzaam, doordat blikverpakkingen nauwelijks bijdragen aan voedselverspilling. Groente staat in Nederland op de derde plek van meest verspild vast voedsel, zo blijkt uit de factsheet ‘Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2019’ van het Voedingscentrum.  Groenten in blik bederven niet en blikverpakkingen vallen niet zomaar kapot. Daarnaast zijn er verschillende formaten blik verkrijgbaar voor diverse portiegroottes.

Gezond

Naast duurzaamheid is gezondheid ook een belangrijke consumententrend, maar mensen associëren  ‘blikvoer’ niet direct met een gezonde keuze. De heersende gedacht is ‘hoe verser, hoe gezonder’, maar dat is niet altijd waar. Groenten verliezen onder andere vitamines en mineralen in de periode tussen de oogst en bereiding[1]. Bij ingeblikte groenten in is die periode vaak erg klein (soms slecht een paar uur), terwijl het soms wel weken kan duren voordat de ‘verse’ groenten überhaupt in de supermarkt liggen. Wanneer verse groenten te lang bewaard worden, dan blijken blikgroenten zelfs gezonder.
Blikgroenten zijn misschien minder knapperig dan vers, maar dit zegt niks over hoe gezond het product is. Bovendien blijven kwaliteit en smaak van ingeblikte groenten beter behouden, doordat er geen licht bij komt. Dit geldt trouwens ook voor bier in blik.

Om de misvattingen rondom blik recht te zetten is Bonduelle een bewustwordingscampagne gestart. Zo zijn de blikjes voorzien van een sticker met daarop de boodschap ‘blik eindeloos recyclebaar’. Naast duurzaam en gezond biedt blik ook gemak en mooie grafische mogelijkheden. Ik schreef hierover eerder een blog: ‘Niet voor de poes’.

Bron:

[1] https://groentegroente.nl/keukenweetjes/groente-uit-pot-of-blik-gezond/