dieptrekfolie als vleesverpakking

Dieptrekfolie als de ideale vlees(waren)­verpakking

In de slagerij en vleesverwerkende industrie wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van dieptrekfolie als alternatief voor vacuümzakken. Wat is het voordeel van deze manier van verpakken? En hoe gaat dit precies in z’n werk? In deze blog vertel ik je alle ins en outs van dieptrekfolie.


Sneller inpakken

Dieptrekfolie kenmerkt zich door een snelle, machinale verwerking. De dieptrekmachines zijn in de afgelopen jaren steeds geavanceerder (en compacter) geworden. Moest je vroeger de hele machine ombouwen vanwege een ander formaat stukje vlees; tegenwoordig kun je in een paar minuten de mallen vervangen. De bediening is door de jaren heen ook sterk vereenvoudigd en daarnaast zijn de mogelijkheden uitgebreid. Met dezelfde machine kun je in veel gevallen ook van harde onderfolies schalen vormen en productinformatie toevoegen aan de verpakking via etikettering of inkjet. Al deze ontwikkelingen leveren de gebruiker veel tijdswinst op.

Langer houdbaar

De kwaliteitsopbouw van de folie wordt bepaald door de inhoud, gewenste houdbaarheid, vorm en scherpte van het te verpakken product, dus daar moet veel zorg aan besteed worden. Ook hoe diep de film getrokken moet worden beïnvloedt de kwaliteit. De verpakking wordt doorgaans opgebouwd uit een samenstelling van PA (nylon) en PE (polyetheen) en eventueel EVOH (etheen-vinylalcohol)

Mooie presentatie en smaakbehoud

Doordat de verpakking strak om het vlees heen zit, loopt er geen vocht (bloed) uit. Dit komt de presentatie van het vlees ten goede, alsook de smaak, want het product blijft hierdoor lekker sappig. De presentatie maak je helemaal af met een mooie bedrukking, want ook dit is doorgaans mogelijk op dezelfde dieptrekmachine.

Minder materiaalverspilling

Doordat de folie het vlees volledig omsluit ga je efficiënt om met verpakkingsmateriaal, doordat je minder materiaal verbruikt. Dit geldt overigens niet aan de inkoopzijde. Na voorgaande ode aan dieptrekfolie moet ik namelijk toch een kritische noot plaatsen. Voor verschillende formaten vlees heb je verschillende sealvormen en folieformaten nodig. Je moet de folie in een behoorlijk aantal meters inkopen, op de juiste breedte en kwaliteit. Vacuümzakken kun je doorgaans per doos in kleinere aantallen afnemen.

Welke verpakking gebruik jij voor het verpakken van (vlees)waren en waarom? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring(en).