De keuze is reuze; natuurlijke grondstoffen voor verpakkingen

De keuze is reuze; natuurlijke grondstoffen voor verpakkingen

Opkomende economieën en groeiende wereldbevolking doen de komende jaren een flink beroep op de natuurlijke hulpbronnen. Nu kun je als consument zelf je steentje bijdragen door bijvoorbeeld afval te scheiden ten behoeve van recycling en zuinig aan te doen met energie. Echter; om op grote schaal het milieu te ontzien is er meer nodig. Dit ‘meer’ zou weleens de ontwikkeling van alternatieven voor reguliere grondstoffen kunnen zijn. Bij deze aanpak worden gewassen en reststromen vanuit de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie gebruikt ter vervanging van schaarser wordende reguliere grondstoffen, zoals aardolie.

Er zijn onwijs veel alternatieven te noemen, hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet:

Cellulose
Een van de meest voorkomende natuurlijke polymeren is cellulose. Je vind dit in structurele celwanden van alle hogere planten, maar ook in sommige algen. Zelfs enkele bacteriesoorten scheiden het uit. Jaarlijks worden vele tonnen cellulose door fotosynthese uit CO2 geproduceerd en vastgelegd. Momenteel wordt maar een klein deel van de jaarlijkse productie door industrieën ingezet als grondstof. Het gaat dan met name om hout- en vezelgewassen.  Er kunnen o.a. verpakkingsfolies van worden gemaakt.

PLA
PLA, oftewel polymelkzuur, is momenteel het belangrijkste ‘biobased’ polyester. Het wordt geproduceerd door ringopeningpolymerisatie uit lactides. Grote voordelen zijn de relatief lage prijs, commerciële beschikbaarheid, transparantie, hoge glans en stijfheid. Vandaag de dag wordt PLA met name gebruikt bij de productie van flessen, bekers, folies, schuimtrays.

Life Cycle Model Bioplastics


Zetmeel

Dit is een zeer veelzijdige  grondstof, de mogelijkheden lijken eindeloos. Het wordt gebruikt als bind-, verdikkings-, stabiliseer- en vulmiddel in verscheidene industrieën. Denk aan de voedings- papier-, textiel- en kleefstoffenindustrie. Naast aardappelzetmeel worden ook derivaten gebruikt op basis van maïs en tarwe. Van zetmeel kunnen o.a. composteerbare vuilniszakken en folies worden gemaakt.
                                                                                              
ECO PE
Polyethyleen (PE) afkomstig uit suikerriet. Momenteel wordt het vooral gebruikt voor de productie van tassen en folies. Het voordeel van ECO PE is , is dat het eindproduct exact gelijk is aan PE uit aardolie. Eco PE kan eenvoudig worden hergebruikt en gerecycled.

Algen
Via algenkweek kunnen op milieuvriendelijke wijze talloze grondstoffen worden geproduceerd. Denk hierbij aan oliën, eiwitten, zetmeel en pigmenten. Daarnaast  zijn algen ook in te zetten als afvalverwerkers; ze groeien namelijk uitstekend op afvalstromen als kooldioxide, restwater en mest. Wellicht zijn algen later ook een grondstof voor verpakkingen.

Kroos en gras
Eendenkroos bevat heel veel eiwit bevat en dat is interessant. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om er hoogwaardig veevoer van te produceren en wellicht kan het dienen als grondstof voor verpakkingen.

Ook in gras zit veel eiwit. Nu wordt het vooral gebruikt als veevoer,  maar op termijn kan het mogelijk ook voor humane toepassingen worden gebruikt. Van de eiwitten kunnen vele andere producten worden gemaakt, zoals bionylonkunststoffen. Er bestaat een miljoen hectare gras in ons land, dit Nederlandse gras kan wellicht een belangrijke boost betekenen voor de zogeheten ‘biobased economy’.

Het lijkt er dus op dat er heel wat natuurlijke alternatieven met bijbehorende voordelen bestaan. Wat zeg jij: ‘Natuurlijke grondstoffen zijn de toekomst’, of ‘Wat een gezeur; met de reguliere grondstoffen kunnen we nog eeuwen vooruit’