herbruikbare (verzend)verpakking

Best practices: herbruikbare verzendverpakkingen

Steeds meer e-tailers zetten in op duurzaam verpakken. Naast de focus op minder materiaalgebruik en minder volume is er ook veel aandacht voor herbruikbare verpakkingen. Het aanbod hierin is de afgelopen jaren toegenomen. Ik bespreek een aantal ‘best practices’ op het gebied van herbruikbare verzendverpakkingen.

 

Retour

Het bekendste voorbeeld is het hergebruik van de verpakking voor het retourneren van de bestelling. Er zijn ook bedrijven die de mogelijkheid bieden om de lege verzendverpakking kosteloos terug te sturen. Deze wordt dan door de webshop zelf hergebruikt voor het inpakken van nieuwe bestellingen. Om consumenten te stimuleren de lege verpakkingen terug te sturen kun je een beloningssysteem toevoegen. De klant krijgt bijvoorbeeld korting op zijn volgende bestelling als hij de lege verzenverpakking retourneert. De verzendzakken van PostNL kan de klant trouwens direct teruggeven aan de bezorger. Hierdoor worden geen extra’s kilometers gemaakt voor het terugzenden van de verzendverpakking.

Transformatie  

Verzendverpakkingen krijgen ook een tweede leven als bijvoorbeeld tas, opbergbox of kijkdoos. Andere voorbeelden dagen consumenten uit om zelf creatief aan de slag te gaan. Een bekend voorbeeld hiervan is de Pakketpret van Coolblue. Of wat denk je van een verzenddoos die een tweede leven krijgt als stoel of lampenkap? Op de doos staan instructies waarmee de klant zelf aan de slag kan.

Click & collect

Een ander voorbeeld dat ik tegenkwam is een herbruikbare verzendzak als onderdeel van de click & collect-strategie. Click & collect is het proces van online bestellen en offline afhalen in de winkel. Een herbruikbare verzendverpakking in dit kader is de zogenaamde Click&Collect Bag. De papieren zak wordt in het distributiecentrum gevuld en afgesloten en naar de winkel opgestuurd. Nadat de klant in de winkel de bestelling heeft uitgepakt en beoordeeld sluit men de zak weer af. Dankzij het uitgestanste handvat aan de bovenzijde van de zak wordt de verzendzak een handige draagtas. Onder andere Hudson’s Bay maakt gebruik van deze zak

herbruikbare verzendverpakking click & collect verzendzak

Click&Collect bag Hudson’s Bay

Ken jij nog andere voorbeelden van herbruikbare verzendverpakkingen? Deel ze hier!