Verandering van spijs II
Ik bedacht laatst hoe onvoorstelbaar veel productverpakkingen complete transformaties ondergaan. Soms heeft de nieuwe verpakking nauwelijks nog iets weg van de oude; het is een ware evolutie te noemen. Een tijdje terug heb ik in een eerdere blog ook aandacht geschonken aan verpakkingstransformatie, het leek mij goed hier nu dieper op in te gaan.
Kijk om te beginnen eens aandachtig naar de producten hieronder:
De huidige productverpakkingen lijken nauwelijks nog op de oude. Waar de eerste twee vooral van vorm zijn veranderd, lijkt Nivea vooral verandering te hebben doorgemaakt op gebied van kleur en lettertype.
Het oog op milieu
De verandering van productverpakkingen zijn niet alleen gericht op uiterlijk. Ook wordt er tijdens het proces van oud naar nieuw vaak gekozen voor een milieuvriendelijker alternatief. Om organisaties die kiezen voor een groener alternatief een hart onder de riem te steken is er de jaarlijks terugkerende uitreiking van de Bioplastics Award. Dit internationale evenement wordt georganiseerd door Bioplastics Magazine. Ieder jaar worden er vijf finalisten gekozen. We mogen trots zijn, want afgelopen jaar stonden er maarliefst twee echt Hollandse organisaties op de lijst, namelijk Pharmafilter en Natural Plastics.
Pharmafilter
Dit is een integraal concept voor de verzorging, afvalverwerking en waterzuivering voor zorginstellingen. Pharmafilter verbetert de hygiëne en efficiency binnen de zorg door te werken met eenmalig te gebruiken producten, gemaakt van bioplastic. Deze producten worden samen met het afval in de vermaler Tonto® gedeponeerd, dit is aangesloten op het riool en samen met het afvalwater wordt het vermalen afval via de bestaande interne riolering afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie op het terrein van de instelling. Deze installatie scheidt het vaste en vloeibare afval, zuivert het water en ontdoet het geheel van schadelijke stoffen voor mens, dier en milieu. Bij de zuivering van het water wordt het vaste gedeelte, dat methaanrijk is, omgezet in biogas. Dit gas wordt als energiebron voor de zorginstelling gebruikt.
Natural Plastics
Natural Plastics maakt gebruik van een ondergrondse verankering om jonge bomen een goede kans te geven. Het totale systeem bestaat uit de volgende elementen: Eco-Keeper voor verankering, NatuRope touw, NatuDrain geperforeerde buis voor luchttoevoer en waterafvoer en Natusheet voor bewatering, wortelgeleiding en bescherming. Alle onderdelen zijn gemaakt van PLA of van Cradonyl, een bioplastic van Biome.
QMilk; niet Hollands, wel noemenswaardig
Ieder jaar wordt wereldwijd veel melk ongeschikt verklaard voor consumptie, erg zonde. Qmilch Deutschland GmbH is eigenaar van een methode om textielvezels te maken uit het melkproteïne caseïne, dat van deze melk afkomstig is. De textielvezels kunnen worden gebruikt voor verscheidene toepassingen. Zo wordt de ‘afgeschreven’ melk toch voor nuttige doeleinden gebruikt. Erg mooi!
Als jij een organisatie had mogen nomineren voor de Bioplastics Award 2013, welke zou dat dan geweest zijn en waarom?