Trending: flexibele verpakkingen

Trending: Flexibele verpakkingen

De vraag naar flexibele verpakkingen neemt toe. Flexibele verpakkingen zijn ‘zachte’ verpakkingen, gemaakt van papier of folie. Voorbeelden zijn pouches, stazakken, papieren zakken en seal bags. Waarom zijn flexibele verpakkingen zo populair?

Economisch voordeel

Flexibele verpakkingen hebben doorgaans een kostenvoordeel. Voor flexibele verpakkingen is minder materiaal nodig (lagere productiekosten) en de transportkosten liggen aanzienlijk lager.
Daarnaast zijn flexibele verpakkingen vaak kleiner in omvang, waardoor ze – in het geval van verzendverpakkingen – eerder door de brievenbus passen. Ook dit resulteert in lagere kosten.

Milieuvoordeel

Naast een economisch voordeel bieden flexibele verpakkingen in veel gevallen ook een milieuvoordeel. Flexibele verpakkingen hebben een groot aanpassingsvermogen, waardoor er vaak niet meer materiaal wordt gebruikt dan nodig. En dat is precies wat de consument graag ziet: zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. De verpakkingen zijn bovendien lichter en de productdichtheid tijdens transport is groter. Met andere woorden: er wordt geen lucht verpakt. Dit leidt uiteindelijk lagere volumes en minder vervoersbewegingen.

Variatie

De naam zegt het al: flexibele verpakkingen zijn eenvoudig te variëren in bijvoorbeeld (portie)grootte en de wijze van hersluiten. Je kunt eenvoudig verschillende verpakkingen produceren binnen het bestaande productieproces. Vaak is een kleine aanpassing in de instellingen voldoende.

Navulverpakkingen

Mede gevoed vanuit een milieuvoordeel bieden steeds meer bedrijven navulverpakkingen aan. Dit zijn steeds vaker flexibele verpakkingen. Denk aan de navulzakken voor vloeibare zeep van merken zoals Rituals, Nivea en Yves Rocher. Op de navulverpakking van Nivea staat dat er 80% minder plastic wordt gebruikt. Yves Rocher vermeldt op de website een plasticbesparing van 77%. Verder profiteren consumenten van minder verpakkingsafval.

Uitdagingen & ontwikkelingen flexibele verpakkingen

De overstap van ‘harde’ verpakkingen naar flexibele verpakkingen is van grote invloed op het productieproces. Daarnaast rijst de vraag in hoeverre flexibele verpakkingen dezelfde beschermende eigenschappen hebben als ‘harde’ verpakkingen. Gelukkig staat de techniek op dit gebied niet stil. Zo komen er steeds dunnere folies op de markt die even sterk of zelfs sterker zijn dan conventionele folies. Nieuwe druktechnieken maken het bovendien mogelijk dat je ook op flexibele verpakkingen een aantrekkelijk design kunt printen. Verder ontstaan er ook op het gebied van flexibele verpakkingen nieuwkomers die aansluiten bij de huidige marktvraag naar duurzame verpakkingsoplossingen.