plastic

Oxo degradable; asbest van de toekomst

In eerste instantie roept de term oxo degradable bij de meesten waarschijnlijk een groen gevoel op, want ‘het zal wel iets met zuurstof te maken hebben’. En dat klopt, veel plastic zakken en tassen die jij en ik dagelijks gebruiken zijn oxo degradable en dus afbreekbaar in zuurstof. Toch blijken deze producten niet zo goed voor het milieu als men zou denken. Sterker nog oxo degradable wordt ook wel het asbest van de toekomst genoemd.

Schadelijke gevolgen

In de desbetreffende producten is metaalzout verwerkt. Dit zorgt ervoor dat het plastic uiteenvalt in minuscule deeltjes wanneer het in aanraking komt met zuurstof. Je kunt dit zien als een ‘van de regen in de drup-situatie’, want ook al is er nu sprake van opsplitsing; er is en blijft plastic aanwezig.  Dit proces kan grootschalige gevolgen hebben. De plastic deeltjes kunnen bijvoorbeeld in zee terecht komen. Zeedieren kunnen dit in hun gestel opnemen en het na vangst doorgeven aan de mens middels voeding.

Afvalverwerking

Nu hoor ik je denken: ‘Is de juiste verwerking dan niet de oplossing?’ Helaas is dit niet zo eenvoudig als men zou denken. Oxo degradable producten kunnen niet bij het gft-afval. De producten composteren niet en er kunnen giftige afbraakproducten ontstaan bij het uiteenvallen van de plastic deeltjes. Maar ook bij het plastic afval zijn oxo degradable materialen niet op de juiste plaats. Het komt dan namelijk in het hergebruikte kunststof terecht en zo kan het de ‘nieuwe’ producten verzwakken, denk hierbij aan gerecyclede bouwemmers, steigerplanken of watertanks.

Verbod

Onder andere door bovengenoemde feiten heeft het Italian Antitrust Authority al in 2005 gezorgd voor een verbod op oxo degradable producten. Op dit moment wordt ook gewerkt aan een verbod voor heel Europa. Al eerder heeft grote onrust over plastic geleid tot een verbod. Artikelen waar Bisphenol A in zit, beter bekend als BPA, zouden bij verhitting kleine deeltjes plastic loslaten. Dit komt in voeding terecht en kan grote schade aanrichten, zoals lichamelijke, gedrags-, en hormoonstoornissen. Hierom zijn babyflessen waarin BPA is verwerkt als sinds 2011 in heel Europa verboden.

AGCM

Samen sterk

Er zijn genoeg alternatieven, dus waarom langer gebruikmaken van oxo degradable materialen? Met het oog op een groener milieu moedig ik als verpakkingXpert zo veel mogelijk partijen aan te stoppen met het gebruik van oxo degradable producten en mee te strijden tegen het gebruik ervan. Hopelijk wordt er zo uiteindelijk een algeheel verbod gerealiseerd. Doe jij mee?