Ontwikkelingen op het gebied van intelligente verpakkingen

Ontwikkelingen op het gebied van intelligente verpakkingen

Verpakking van klei en zetmeel
Wetenschappers hebben een nieuw verpakkingsmateriaal ontwikkeld voor voedingsmiddelen, met behulp van nanotechnologie. Het verpakkingsmateriaal is opgebouwd uit klei en zetmeel. De klei is bewerkt met ionen tot zogenaamde nanoklei en vermengd met thermoplastic zetmeel, gemaakt van maïzena. Vervolgens wordt dit mengsel op dezelfde wijze verwerkt als op petroleum gebaseerde folie. Groot voordeel van dit materiaal zijn de verbeterde barrière eigenschappen, waardoor producten langer vers blijven.

Molecules

Technieken combineren
De Freshline® Superfresh-technologie combineert de voordelen van cryogeen vriezen en gasverpakken (verpakken onder beschermde atmosfeer). De kwaliteit en houdbaarheid van de producten na ontdooien, zijn vergelijkbaar met (en soms zelfs beter dan) wanneer producten gekoeld verpakt worden onder beschermde atmosfeer. Ook smaak, textuur en uiterlijke kenmerken blijven langer intact. Uit onderzoek blijkt bovendien dat producten, wanneer ze onder juiste omstandigheden ontdooid worden, opnieuw kunnen worden ingevroren.

Selectief verhitten
Het verwarmen van verschillende maaltijdcomponenten in de magnetron blijkt niet altijd even succesvol. Het Nederlandse bedrijf Shieltronics, gespecialiseerd in onderzoek en productie van magnetronoplossingen voor voedingsmiddelen, heeft een folie ontwikkeld voor selectieve bescherming van voedsel tegen magnetronstralen. De folie kan een bepaald percentage van de magnetronstralen tegenhouden, afhankelijk van de toepassing. Op deze manier wordt elke maaltijdcomponent op de juiste manier verwarmd (of niet verwarmd), voor maximale kwaliteit.

Zuurstofvrije verpakking
Een zuurstofvrije voedselverpakking gaat verkleuring tegen en voorkomt bacteriegroei. Om dit te bereiken worden actieve zuurstofbinders aangebracht in de verpakking. Voorbeeld hiervan zijn de FRESHCARE® stickers of zakjes. FRESHCARE® is ontworpen om de zuurstof in de verpakking te absorberen, zodat kwaliteit en smaak behouden blijven. De sticker of het zakje bevatten fijn ijzerpoeder dat oxideert. Hierdoor blijft er geen zuurstof achter in de verpakking.

* Bron: http://www.airproducts.nl/Company/news-center/2015/03/0303-freshline-superfresh-voor-een-langere-houdbaarheid-van-gekoelde-voedingsmiddelen.aspx