Kan het ietsje minder?

Kan het ietsje minder?

Verpakkingen hebben vaak (onterecht) een negatief imago in relatie tot het milieu. Dé milieuvriendelijke verpakking bestaat niet, maar we kunnen de milieu-impact van verpakkingen wel zo veel mogelijk beperken. Verpakkingen worden zo ontworpen, dat ze kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Andere oplossingen richten zich onder andere op alternatief/ minder materiaalgebruik en afvalpreventie.

Begin deze maand stapte Albert Heijn over op een nieuwe topseal verpakking voor zachtfruit. De folie vervangt het losse deksel op de schaal. Door voor een alternatieve verpakking te kiezen bespaart de supermarktketen naar eigen zeggen 300.000 kilo aan plastic. Het loont dus om jouw verpakkingsassortiment eens kritisch onder de loep te nemen. Waar kun jij besparen?

Minder materiaal

Folies zijn de afgelopen jaren steeds dunner geworden, zonder in te leveren op kwaliteit. Zo wordt er voor krimpfolie tegenwoordig 15 tot 20% minder materiaal gebruikt, zonder in te leveren op de functionaliteit van de verpakking. Door de receptuur van de verpakking aan te passen kunnen we met minder materiaal een even sterke, of zelfs sterkere, folie maken. Dit geldt uiteraard niet alleen voor folie, maar voor elke soort verpakking. Zo bracht Coca-Cola vijf jaar geleden een nieuwe 1,5 liter PET-fles op de markt die 10% lichter is dan zijn voorganger. Minder materiaalgebruik resulteert in minder grondstofverbruik en minder verpakkingsafval, maar ook in minder transport. Met een lichtere verpakking kun je aanzienlijk besparen op transportkosten en Co2-uitstoot.

Compacter

Naast het aanpassen van de samenstelling van de verpakking kunnen we ook kijken naar manieren om minder lucht te verpakken. Dit is zeker binnen e-commerce een belangrijk item. Door de grootte van de verpakking af te stemmen op het product, worden verpakkingen compacter en is er minder opvulmateriaal nodig.

Ken jij nog andere voorbeelden van slimme verpakkingsontwerpen die resulteren in minder materiaalgebruik?