Grondstoffen; een schaars goed
Grondstoffen zijn essentieel voor alle producten en diensten die we vandaag de dag gebruiken. De beschikbaarheid ervan lijkt echter onzeker. De grootste oorzaken hiervan: de sterke groei van de wereldbevolking, een toename in de algemene welvaart, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het feit dat veel grondstoffen gewoonweg steeds schaarser worden.
Aardolie
Als verpakkingsexpert maak ik mij vooral zorgen over de verwachte schaarste van aardolie. Waarom? Hiervan wordt onder andere kunststof gemaakt en uiteindelijk dus veel van de verpakkingen waar ik dagelijks mee te maken heb.
Fatih Birol, hoofdeconoom van het Internationaal Energie Agentschap, sprak in 2008 namens het IEA de voorspelling uit dat de wereldwijde olieproductie na 2020 niet meer toeneemt. De productie zou zelfs al eerder afnemen als OPEC, de federatie van twaalf olieproducerende landen, niet tijdig zal investeren in betere methodes om de resterende olie uit de grond te halen. En dat terwijl aardolie het levensbloed van de wereldeconomie is. Wil de olieproductie blijven stijgen, dan moeten de ‘OPEC-landen’ de komende jaren stevig investeren in boorplatforms. Alleen dan kan de belofte worden waargemaakt van een wereldwijde olieproductie van 95-96 miljoen vaten per dag in 2015. Als OPEC deze investering niet doet, dreigt de productie volgens het IEA te zakken naar 88-89 miljoen vaten per dag. Dit zorgt voor een tekort van zeven miljoen.
Het feit dat de reserves grotendeels te vinden zijn in politiek instabiele landen vergroot de kans op een grondstofschaarste in de westerse wereld.
Aardmetalen
Europa is minstens zo kwetsbaar in de voorziening van zeldzame aardmetalen. Voor deze elementen worden tekorten verwacht op de korte en middellange termijn. De reden: China, de grootste aanvoerder, werkt met een zeer onregelmatige productie en heeft daarnaast exportrestricties ingesteld. Tel de sterk gestegen vraag hierbij op en je komt uit op een zeer onprettige combinatie.
Mondiale uitstoot CO2
En niet alleen ligt er schaarste op de loer; ook het milieu heeft flink te lijden onder de sterke stijging in de consumptie van fossiele brandstoffen. Dit heeft namelijk een sterke toename in de mondiale uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen teweeg gebracht. Het International Energy Agency (IEA) ziet de doelstelling om de gemiddelde lange termijn temperatuursstijging onder de 2 graden te houden dan ook niet slagen. Een temperatuursstijging van 3.6 graden is helaas veel waarschijnlijker.
Recyclen
Een mogelijke oplossing om de impact op het milieu te reduceren: recyclen. Daarnaast kan dit ook een positieve invloed hebben op de onafhankelijkheid ten opzichte van de landen die op dit moment de touwtjes in handen hebben. Het wordt wellicht wat eentonig, maar ik kan er niet genoeg op hameren: zoals bij veel andere milieugerelateerde problemen kan recyclen echt een sleutelbegrip zijn.