Gratis plastic tasjes in de ban

Gratis plastic tasjes in de ban

Plastic tassen en het milieu: al jarenlang een discussie. Voor veel tegenstanders een doorn in het oog als we het hebben over zwerfafval. Voorstanders benadrukken juist de positieve eigenschappen van plastic tasjes en zien afschaffing als symboolpolitiek. Al eerder schreef ik over dit onderwerp: Duurzame draagtassen in alle vormen en maten.

Nu lijkt de kogel door de kerk. Als het aan Staatsecretaris Mansveld ligt, komt er per 1 januari 2016 een verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes.

Nieuwe maatregel 
Dat de maatregel er komt is voor 99% zeker. In het verleden zijn al vaker maatregelen aangekondigd om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Zo verdwenen al eerder de gratis hemddraagtasjes uit de supermarkten, maar er zijn door de jaren heen ook veel initiatieven gestrand.

Vragen
Benadrukt moet worden dat er geen verbod komt op plastic tassen, maar op het gratis vertrekken hiervan. Daarnaast zijn er uitzonderingen als het gaat om plastic tassen die noodzakelijk zijn in het kader van functionaliteit en voedselveiligheid. Deze uitzonderingen zijn op dit moment nog niet gedefinieerd en de maatregel kan ook op andere vlakken wel wat opheldering gebruiken. Hoe wordt bijvoorbeeld het verbod gehandhaafd? En komt er een regelgeving voor de prijsstelling richting de consument? Onder andere branchevereniging NRK zet zich in voor meer duidelijkheid.

Milieubelangen
Een andere vraag richt zich op de output van het verbod. Zoals ik al eerder schreef; waar doen we nu echt goed aan als we het hebben over maatregelen ten gunste van het milieu? Wat telt, is een oplossing die daadwerkelijk bijdraagt aan een verlaagde milieu-impact.
We zien in andere landen dat de maatregel heeft geresulteerd in een daling van het gebruik van plastic tassen van 70% tot 90%, in respectievelijk Denemarken en Ierland. Toch blijkt de bereidheid om te betalen voor een tasje per land verschillend. Je herkent het vast: Hoe vaak sta je niet bij de kassa en ben je je boodschappentas vergeten? Op zulke momenten kiezen we voor het gemak (een tasje kopen) en vergeten we heel even wat goed is voor het milieu.

Ik denk dat we ons vooral moeten richten op de bewustwording bij de consument. Hoe kunnen zij bewuster omgaan met het gebruik van plastic tasjes? Hoe stimuleren we bijvoorbeeld hergebruik? Ik hoor graag jouw mening of idee.

Beeld bij blog 17-03