Drie tips voor duurzaam verpakken: reduce, reuse & recycle

Drie tips voor duurzaam verpakken: reduce, reuse & recycle

Binnen de EU gelden verschillende richtlijnen op het gebied van duurzaam verpakken. De maatregelen zijn gericht op het beperken van verpakkingsafval (preventie) en het bevorderen van recycling, hergebruik en andere nuttige toepassingen van verpakkingsafval. Ik geef je een aantal tips voor duurzaam verpakken.

1. Preventie: slim ontwerpen

Er worden verschillende (nationale) maatregelen getroffen ter voorkoming van het ontstaan van verpakkingsafval. Een voorbeeld hiervan is het verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes, dat sinds 1 januari 2016 van kracht is. Je kunt natuurlijk ook zelf het verpakkingsafval beperken, door een slim en efficiënt verpakkingsontwerp. Uitgangspunt hierbij is natuurlijk het gebruik van zo weinig mogelijk materiaal. Wist je bijvoorbeeld, dat een dikkere afvalzak niet per definitie sterker is, dan een dunnere variant. Het gaat uiteindelijk om de samenstelling van het materiaal. Door de receptuur aan te passen kun je met minder materiaal een even sterke, of zelfs sterkere, afvalzak maken.
Je kunt ook kiezen voor een verpakkingsoplossing op maat. Zo stemmen Bol.com en Wehkamp de verzendverpakkingen af op het formaat van de online aankoop. Verpakkingen zijn compacter en er is minder opvulmateriaal benodigd.

Het is belangrijk om bij het ontwerpen van de verpakking rekening te houden met de vervolgstappen in de keten. Houd bijvoorbeeld rekening met de wijze van transport. Hoe kun je met het verpakkingsdesign bijdragen aan een efficiënte logistiek? Hoe compacter en lichter de verpakking, hoe minder transportbewegingen en hoe minder CO2-uistoot.

2. Hergebruik: wees creatief

Bij hergebruik wordt de verpakking opnieuw gebruikt. Herbruikbare shoppers en verzendzakken zijn hier een goed voorbeeld van. Maar verpakkingen kunnen op nog allerlei andere manieren een tweede leven krijgen. Hier heb je wel een goede dosis creativiteit voor nodig. Neem bijvoorbeeld de schoenenverzenddozen van Feraggio. De prachtige zwarte dozen zijn gemaakt, als onderdeel van een ‘shoe storage systeem’. De nieuwe ‘high heels’ gaan dus met doos en al de kast in.

3. Recycling: gebruik mono-materialen

Recyclen is het omvormen van afvalstoffen tot een nieuw product. Je moet daarom in de ontwerpfase al goed nadenken over het end-of-life scenario van de verpakking. Een goed voorbeeld, om recycling te stimuleren is het gebruik van mono-materialen. Dit vereenvoudigt het scheiden van het verpakkingsafval. Voor samengestelde verpakkingen (bijvoorbeeld een combinatie van karton en kunststof) is dit lastiger. Daarnaast is het voor consumenten niet altijd duidelijk in welke afvalstroom het verpakkingsafval thuishoort. Gebruik bijvoorbeeld logo’s op de verpakking om dit aan te geven of verwijs naar de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Hoe draag jij bij aan duurzaam verpakken? Meer tips zijn altijd welkom!