Voedingsmiddelenindustrie; geen sector om zonder handschoenen aan te pakken

Voedingsmiddelenindustrie; geen sector om zonder handschoenen aan te pakken

Hygiëne is een van de belangrijkste aandachtspunten binnen de voedingsmiddelenindustrie. Logisch, want de consument wenst geen vuiligheid in zijn producten. Beschermende kleding is een van de belangrijkste methodes om de hygiëne van voedsel te waarborgen.

Nu klinkt dat natuurlijk heel eenvoudig; ‘handschoenen aan en gaan!‘ zou je denken. Maar er zijn nogal wat eisen met betrekking tot deze kleding. De eisen zijn vertaald naar HACCP normen (Hazard Analysis and Critical Control Point), deze gelden al tientallen jaren over de hele wereld.
Het begon allemaal in 1959, toen werd  een Amerikaans voedselverwerkingsbedrijf door NASA was gevraagd om voedsel te produceren dat veilig was om in de ruimte te consumeren. Dit was naar aanleiding van de geplande reis naar de maan in de jaren zestig. Het concept bleef zich vervolgens steeds verder ontwikkelen. In 1971 werd het in de Verenigde Staten officieel gepubliceerd en gedocumenteerd als HACCP. Pas in 1985 werd het systeem wereldwijd getest en door ontwikkeld.

haccp

Binnen Van der Windt is men goed bekend met de HACCP normen. Deze organisatie is dan ook door externe controleurs geschikt bevonden om beschermende kleding, geproduceerd volgens de gestelde eisen, te ontwikkelen. Hierdoor was het mogelijk om een eigen lijn te creëren, het resultaat: Comfort2Hygiene®. Organisaties die werken binnen de voedingsmiddelenindustrie (en soms ook bedrijven in andere sectoren) kunnen onder andere handschoenen, schorten, mouw- en schoenovertrekken, baretten en bezoekersjassen bestellen bij Van der Windt. Deze kledingstukken zijn van allerlei verschillende gemakken voorzien. Zo zijn sommige stukken gepoederd, om aan- en uittrekken makkelijker te maken. Andere zijn van aangepast materiaal, om allergische reacties te voorkomen. Kortom: voor ieder wat wils!