de voordelen van origami verpakkingen

Vier voordelen van origami verpakkingen

Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, creatieve verpakkingsoplossingen. De ontwikkelingen richten zich voornamelijk op het verlagen van (productie)kosten en milieu-impact, het verbeteren van het gebruiksgemak en last but not least: het verhogen van de funfactor. Om aan al deze eisen tegemoet te komen laten producenten zich steeds vaker inspireren door de Japanse vouwkunst origami. Ik bespreek vier voordelen van origami verpakkingen.

Lagere kosten

Origami verpakkingen kun je zo plat als een dubbeltje maken, waardoor je efficiënter kunt opslaan en verzenden. Je bent dus minder geld kwijt aan opslag en transport. Bovendien is er voor de productie van origami verpakkingen geen lijm benodigd en liggen de productiekosten doorgaans lager. Er kan tijdens de productie bijvoorbeeld sneller van formaat worden gewisseld en omsteltijden zijn korter[1].

Lagere milieu-impact

Papieren origami verpakkingen worden steeds vaker ingezet als duurzaam alternatief voor . Zo kwam ik op internet uit op een artikel over foldable food containers. In het stuk worden verschillende papieren foodboxen getoond, als alternatief op de standaard plastic verpakkingen. De oplossingen variëren van speciale take away maaltijdbozen tot noten-, delicatessen- en fruitverpakkingen. De verpakkingen zijn allemaal gebaseerd op de basisprincipes van origami.
De financiële voordelen onder punt 1 hebben ook milieuvoordelen tot gevolg: er is minder materiaal nodig en efficiënter transport resulteert in een lagere CO2-uitstoot.*

Gebruiksgemak

Verpakkingen moeten het gebruiksgemak voor de consument verhogen. Origami verpakkingen zijn eenvoudig mee te nemen. Een voorbeeld hiervan is een opvouwbare wijnkoeler, een ontwerp van de Belgische designer Matthias van de Walle. De wijnkoeler past in iedere (hand)tas. Ideaal voor tijdens een picknick in het park. Origami verpakkingen zijn vaak multifunctioneel. De verpakking dient bijvoorbeeld als draagtray voor een take away maaltijd en kan bij thuiskomst uitgevouwen worden tot een bord (ready to eat). Dat is nog eens handig!Bron: Packagingoftheworld.com
Bron: Packagingoftheworld.com

Meer fun

Origami verpakkingen hebben een hoge funfactor. Verpakkingen zijn vaak een kunstwerk op zich en dat maakt het inpakken en uitpakken extra leuk. Zo bedacht Lauren Shimming (student University of Kansas) een nieuwe vorm voor de traditionele crêpe cone. Hier geldt: functional meets fun. De verpakking ziet er mooi uit en kan worden uitgevouwen tot een plate.

laurenshimming1laurenshimmen2 laurenshimming3
Bron: trendhunter.com

Overigens is origami niet alleen voorbehouden aan foodverpakkingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een catchy sieradendoosje of een foldable papieren tas? Nog een stap verder is het concept Milkmuny van designer John Schreiber[2], waarmee je een melkpak kunt opvouwen tot een trendy portemonnee. In dit geval heb je nog langer plezier van de verpakking en draagt de verpakking bovendien bij aan de circulaire economie.

Ken jij nog meer inspirerende voorbeelden van origami verpakkingen? Deel ze hier!

* N.B. Of de milieu-impact van origami verpakkingen daadwerkelijk lager ligt, hangt af van verschillende factoren. Alleen op basis van een volledige LCA kunnen uitspraken gedaan worden over de feitelijke milieu-impact en eventuele besparingen.

Bron(nen);
[1] https://www.evmi.nl/product-ontwikkeling/origami-met-verpakkingen/
[2] http://www.packaginginnovation.com/packaging-design/interactive-packaging/origami-packaging-5-concepts-involving-the-art-of-folding/
Afbeedlingen:
1. http://www.packagingoftheworld.com/2013/03/de-fold-containers-student-project.html
2. https://www.trendhunter.com/trends/lauren-shimming