‘Verpakkingen: een bron van ergernis’ Terecht of niet?

‘Verpakkingen: een bron van ergernis’ Terecht of niet?

Verpakkingen zijn een bron van ergernis. Zo luidt de uitkomst van een online poll van Radar. Slechts vier procent van de ruim 11.000 respondenten ergert zich niét aan verpakkingen.

Mensen storen zich vooral aan te grote en overbodige verpakkingen, voornamelijk vanuit milieuoogpunt. Daarnaast zijn er ergernissen met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar als we het hebben over verpakkingen in relatie tot het milieu, dan zijn er nog een hoop misverstanden. Ik bespreek drie voorbeelden.

1. Verpakkingen zijn overbodig

Verpakkingen hebben een belangrijke functie als het gaat om informeren. Denk aan informatie over ingrediënten en houdbaarheid. Daarnaast zijn verpakkingen onmisbaar binnen de logistieke schakel. Verpakkingen zorgen ervoor, dat het product in goede conditie de eindbestemming bereikt. In het geval van vers voedsel, kunnen verpakkingen zelfs de houdbaarheid van een product verlengen. Dit brengt mij direct bij het volgende misverstand:

2. Zonder verpakking is altijd beter voor het milieu

Vooral het verpakken van verse groenten en fruit leidt tot ergernissen bij de consument. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat driekwart van de consumenten liever kiest voor onverpakte groenten, dan voor groenten die in plastic zijn verpakt. Maar met de juiste verpakking, blijven producten juist langer vers en houdbaar en wordt er minder voedsel (onnodig) weggegooid. Veel consumenten weten dit niet. Daarnaast staat er op de verpakking vaak een bewaaradvies vermeld, dat ook bijdraagt aan optimale houdbaarheid.

Verpakkingen: een bron van ergernis

Verpakkingen: een bron van ergernis bij consumenten

3. Papier is ‘milieuvriendelijker’ dan plastic


Papier en karton hebben een natuurlijke uitstraling. Dat zien consumenten liever dan plastic, dat meteen het beeld oproept van de Plastic Soep. De veronderstelling dat papier ‘milieuvriendelijker’ is dan plastic, is echter niet altijd juist. Je kunt hier alleen uitspraken over doen, als je de volledige levenscyclus van het verpakkingsmateriaal beoordeelt. Van grondstofwinning tot end-of-life oplossing. Onderaan de streep blijkt karton niet altijd minder milieubelastend dan plastic.
Daarnaast hebben plastic verpakkingen vaak meer nuttige eigenschappen dan papieren verpakkingen. Zo kun je een brood, verpakt in plastic, uitstekend bewaren in de vriezer. Dit geldt in mindere mate voor een papieren broodzak. In dit geval draagt de plastic verpakking ook bij aan de strijd tegen voedselverspilling.

De ergernis jegens verpakkingen is dus niet altijd terecht. Natuurlijk zijn er voorbeelden, waarbij het inderdaad wel ietsje minder kan. Vooral binnen e-commerce worden er nog te vaak onnodig grote verzendverpakkingen gebruikt. Het verpakken van ‘minder lucht’ is hier een belangrijke uitdaging.

Ken jij nog andere voorbeelden van ‘verpakkingsergernissen’? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.