Veilig en smakelijk verpakt

Veilig en smakelijk verpakt

Iedereen die werkt met voedsel is bekend met de regels omtrent voedselveiligheid. Ook foodverpakkingen zijn gebonden aan strenge wetten en regels. Deze (algemene) eisen zijn in Nederland opgenomen in de Warenwet. Daarnaast gelden er aanvullende richtlijnen voor specifieke materialen, zoals plastic en gerecycled materiaal. Naar schatting vinden er in Nederland jaarlijks 2,4 miljoen voedselincidenten plaats. Besmetting kan plaatsvinden tijdens productie, bewaring, verwerking, bereiding, verpakken of verkoop. Niet alleen bij het verpakken, maar in elke schakel speelt de verpakking een belangrijke rol.

Productie
Gelet op de productie, en dan met name op het verpakkingsproces, is chemische voedselveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Een risico is migratie. De term migratie heeft betrekking op de mate waarin de verpakking schadelijke stoffen afgeeft, die in de levensmiddelen terecht kunnen komen. Via migratietesten worden de aanwezige stoffen geïdentificeerd en de mate waarin de stoffen vrijkomen.

Bewaring
Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het bewaren van voedsel en dranken. De verpakking heeft als functie, dat voedsel in goede staat de consument bereikt. Hierbij draait alles om maximale houdbaarheid en kwaliteit. Verpakkingsexperts zitten op dit gebied niet stil. Er komen steeds meer slimme verpakkingen op de markt, die bijdragen aan de houdbaarheid en kwaliteit van voedsel.
Zo blijven groenten en fruit langer vers in een verpakking met microperforatie. Voor het verpakken van vlees is de BeeMagic Tray geïntroduceerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geperforeerde film boven een honingraat-bodem. Het overtollige vocht uit het vlees komt via de folie in de honingraten terecht en wordt hier vastgehouden door de oppervlaktespanning. Vochtabsorbeerders zijn met deze techniek overbodig en de verpakkingen levert zowel een positieve bijdrage aan voedselveiligheid als aan houdbaarheid.
Verder geven verpakkingen concrete informatie over hoelang en op welke wijze je het product het beste kunt bewaren.

ThinkstockPhotos-535168829

Verwerking en bereiding
Bij verwerking en bereiding denk je misschien niet direct aan verpakkingen, maar veel leveranciers van verpakkingen bieden tevens HACCP artikelen aan, zoals handschoenen en haarnetjes, maar bijvoorbeeld ook hygiënepapier en voedselveiligheidslabels. Al deze artikelen helpen bedrijven om voedselveilig te kunnen werken. En ook hier geldt dat verpakkingen concrete informatie kunnen geven, in dit geval over de bereiding.

Verkoop
Hoe geef je de levensmiddelen mee aan de klant? De wijze waarop je voedsel en dranken uitserveert, verschilt per segment. Van voorverpakte broodjes tot een zak friet uit het vuistje. De verpakking is wederom onmisbaar, zowel gelet op voedselveiligheid als op presentatie en gebruiksgemak. Veilig en smakelijk verpakt, dat mag je van een goede foodverpakking verwachten.

Heb jij nog ideeën voor slimme, functionele verpakkingen?