Multifunctionele verpakkingen

Multifunctionele verpakkingen

Wie wil opvallen moet creatief zijn. Dat geldt zeker voor verpakkingen. We zien steeds meer innovatieve, creatieve verpakkingsdesigns. Doorgaans geïnspireerd op de actuele consumententrends ‘duurzaamheid’, ‘gemak’ en ‘beleving’. Ik bespreek een aantal inspirerende voorbeelden.

Direct op tafel

Steeds meer verpakkingen hebben een dubbele functie. Een mooi voorbeeld hiervan is de verpakking van Örflögur microchips die zich na openen uitvouwt als een handige schaal. De verpakking is multifunctioneel en voorziet in maximaal gebruiksgemak. Er is ook nagedacht over de binnenkant van de verpakking. Hier wordt het verhaal achter het product uitgelegd. Leesvoer dus, voor een extra leuke beleving.

Bron: https://bjorgibu.wordpress.com/orflogur-microchips/#jp-carousel-204 Ontwerp: Edda Gylfadóttir, Guðrún Hjörleifsdóttir, en Helga Björg,

Bron:https://bjorgibu.wordpress.com/orflogur-microchips/#jp-carousel-204

Het ‘uitvouwconcept’ zien we ook terug in de versie van take away-doosje naar bord. Eenmaal thuis kun je meteen aan tafel. Een ander ‘ready to present’ voorbeeld is de tomatenverpakking van Mademoiselle Cheri van Van Nature. Het doosje met snacktomaatjes kan dankzij de slimme en stijlvolle vormgeving direct op tafel.

multifunctionele verpakkingen

Bron:https://www.nature.nl/nl/concepten/mademoiselle-cheri/4

Upcyclen

Bij upcyclen wordt de verpakking getransformeerd tot een nieuw product. Een voorbeeld hiervan zijn de verzendzakken van het Amsterdamse schoenenmerk Maganda. Na ontvangst kan de klant de verzendzak gebruiken als draagtas, lunchbag of plantenhouder. YogiTea® geeft op de website handige tips hoe je van het theedoosje een cadeauverpakking, leuke decoratie of wenskaart maakt. Op de schoenendozen van het Amerikaanse Zappos staat een instructie om van de doos een smartphonehouder, 3D-lama of schoenmaatopmeter te maken.

thumb_img_0540_1024

Bron:Upcycle Society

Ook consumenten zelf worden steeds creatiever. Zo maakte de Australische Stephanie Watson een trouwjurk van tienduizend sluitclipjes voor brood. Andersom zien we ook verpakkingen gemaakt van geupcycled materiaal. Zo worden er tassen gemaakt van brandweerslangen of gebruikte transportbanden.

Ken jij nog voorbeelden van creatieve, multifunctionele verpakkingen? Deel ze hier!