cleanmeup

Beach Clean Up 2014; grotere ‘buit’ dan vorig jaar

Vorig jaar schreef ik over de toen al succesvolle ‘Beach Clean Up’. Tientallen vrijwilligers bundelden hun krachten en gaven het strand een flinke opknapbeurt. Ook dit jaar is de hele Noordzeekust onder handen genomen; van Zeeland tot aan Schiermonnikoog, 350 kilometer in 31 dagen. In totaal is er 20.078 kilo aan afval opgehaald, ruim drie keer zoveel als tijdens de voorgaande editie.

beachcleanup2014

Elke dag namen de vrijwilligers een stuk strand van grofweg tien kilometer onder handen. Dit deden zij de gehele maand augustus. In 2013 leverde dat in totaal 6.590 kilo aan afval op, wát een inzameling! En dan te bedenken dat dit jaar de teller halverwege al op 8.170 kilo stond. Volgens de organiserende Stichting De Noordzee is de voornaamste reden van het toegenomen succes het feit dat er meer deelnemers zijn aangesloten bij de tour ten opzichte van vorig jaar. Ligt er dit jaar wellicht ook meer afval op het strand? Dat durft de organisatie niet te zeggen.

Met de opruimactie wil men aandacht vragen voor de problemen die het zeeleven ondervindt van het afval. En dat is nogal wat, zie de schrikbarende afbeeldingen hieronder:

zeehond plastic vogel afval

Dit is toch simpelweg afschuwelijk?!

Fishing for litter
Ook andere organisaties strijden voor een schoner en veiliger zeeleven. Een voorbeeld is het ‘Fishing for Litter’ project dat in 2011 is opgestart door DSD en de NABU in Duitsland. Vissers helpen daarbij om het afval uit zee te halen en in de haven te brengen. Voor afvalopslag tijdens de zeereis nemen de vissers ‘bigbags’ mee aan boord, zie hieronder.

bigbag

Vroeger kostte het inleveren ervan geld en moeite in verband met sorteerwerk. Om deze redenen kozen vissers veelal de eenvoudige weg: over boord gooien. Nu wordt het ingezamelde afval gratis in de havens ingenomen, afgevoerd en verwerkt. Ook wordt het ingezamelde afval onderzocht om er achter te komen waar de rommel vandaan komt. Deze gegevens zijn belangrijk voor registratie en maken het mogelijk de vervuilers te achterhalen.

Ook in Nederland is inmiddels zo’n project gestart. In 2013 startte KIMO Nederland en België met het Fishing for Litter project om de gebruikers van de zee attent te maken op de omvang van het afvalprobleem en de nadelige effecten op de Noordzee en kustwateren. Fishing for litter is dus gericht op preventie, waar de groep van de Beach Clean Up letterlijk de troep van een ander opruimt. Laten we hopen dat de inzet van beide partijen zorgt voor een schoner zeeleven in de toekomst!

Ook individuen zetten zich in voor frissere wateren. Bijvoorbeeld kunstenaar Peter Sußner. De opbrengst van de verkoop van zijn bijzondere kunstwerken schenkt hij aan de Nabu (Naturschutzbund). Zie hieronder een van zijn kunstwerken.

vissen kunst van der windt

Te vinden bij Van der Windt Verpakking BV

Een hoop partijen dus die strijden voor dezelfde goede zaak. Hoe kijk jij aan tegen de afvalproblemen in zee?