diepvries verpakking

3xV: Voedselverspilling, Vriezer & Verpakking

Het invriezen van voedsel wordt vaak genoemd in de strijd tegen voedselverspilling. Verse producten blijven langer vers en kliekjes kunnen goed bewaard worden. Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het bewaren van producten in de vriezer. Er zijn echter een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

  1. Het is belangrijk dat de verpakking kou-bestendig is. Sommige verpakkingen worden breekbaar of poreus onder invloed van lage temperaturen.
  2. Sluit de verpakking goed af om uitdroging, vriesbrand en geuroverdracht tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld (diepvrieskwaliteit) plakband, sluitstrips of elastiekjes.
  3. Laat de producten helemaal afkoelen, voordat je ze verpakt en invriest.
  4. Verpak de producten met zo min mogelijk lucht.
  5. Wil je de producten ontdooien in de magnetron? Houd er dan rekening mee dat de verpakking magnetronbestendig is.

Geschikte materialen

Op een groot aantal verpakkingen staat het vermeld als deze bestand zijn tegen lage temperaturen. Geschikte verpakkingen zijn onder andere diepvrieszakjes, aluminiumfolie, vacuümzakken en (hersluitbare) kunststof bakjes.

Labelen

Het is raadzaam om de producten te labelen. Vermeld in ieder geval de inhoud, invriesdatum en houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de temperatuur van de vriezer, het soort product en de kwaliteit van de verpakking(!) is de inhoud twee (bijvoorbeeld vis) tot twaalf maanden (fruit) houdbaar. De ideale invriestemperatuur is -18 oC. Er zijn verschillende beschrijfbare diepvrieszakjes en diepvriesetiketten verkrijgbaar (ook wel hygiëne etiketten genoemd in het kader van HACCP) . Let op dat er verschillen zijn in temperatuurbestendigheid.

Vriezen versus vacumeren

Dit zijn geen concurrenten van elkaar. Sterker nog: de houdbaarheidsverlengende eigenschappen van vacumeren gelden ook in een diepvriesomgeving. Wanneer je producten vacumeert alvorens je deze in de diepvries stopt wordt de houdbaarheid tot wel vijf keer verlengd[1]. Bovendien is de kans op vriesbrand kleiner, doordat de verpakking perfect is afgesloten. En last but not least: het ontdooien van een vacuümverpakking gaat een stuk gemakkelijker, omdat je de verpakking in een bak met water kunt leggen.

Bron:
[1] https://www.bbq-nl.com/2015/08/vacumeren.html