2013

2013

Ten eerste een gelukkig nieuw jaar iedereen! 2013 belooft een hoop met zich mee te brengen, Er gaat een hoop veranderen. Zo wordt bijvoorbeeld ook het statiegeld op plastic flessen afgeschaft. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Gooien we vanaf nu deze flessen in de grijze bak?

Plastic flessen

Nee, daar steekt het Nedvang wel een stokje voor. Zij zorgen ervoor dat verpakkingsafval een nieuw leven krijgt. Ze ondersteunen de overheid, gemeentes en bedrijven met de verpakkingskeuze en de afvalverwerking. Bedrijven kunnen er met vragen terecht over bijvoorbeeld het Groene punt-logo en de Plastic Hero.

Nedvang haalt zijn inkomsten uit de verpakkingsbelasting, die binnenkort wordt omgezet in een heffing. Dit hebben zij onder andere besteed aan een plastic sorteerfabriek en de regulering van de afvalstromen van gemeentes.

Maar hoe gaan we dit nu doen als we geen statiegeld op de plastic flessen meer hebben? En waarom gaat dit weg? Daar is wel een simpel antwoord op te geven, het is overbodig geworden. De petflessen kunnen in de Plastic Heroes-container.

Hergebruik van materialen die in 2010 op de markt zijn gebracht:

  • 90% Papier/karton
  • 91 % Glas
  • 48% Kunststof
  • 32% Hout
  • 88% Metaal

Dit zijn goede cijfers, zeker als je bedenkt dat mensen dit vrijwillig doen en er niets voor terug krijgen (ook geen statiegeld). MAAR het kan natuurlijk altijd beter!

Dat bewijst ook een Zweeds marketingconcept van Volkswagen. Zij dagen mensen uit door Fun ergens aan toe te voegen om het gedrag ten goede te veranderen. Zo ook het inleveren van flessen door middel van een arcade-game.

Wat nog wel fout gaat is het papier inzamelen. Veel mensen weten niet dat een hoop kartonnen verpakkingen niet in de papierbak mogen omdat het vervuild of samengesteld zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat een gebruikte pizzadoos niet bij het oud papier mag? Of een kartonnen koffiebeker?

 

Wat is volgens jou de beste manier om mensen meer en beter afval te laten scheiden?